Banner
Banner

Бетина Жотева - дясната ръка на министър Дянков

Мина Тодорова, Снимки архив Luxury Lfe

След като пое поста на пресаташе на Симеон Дянков, Бетина Жотева признава, че се чувства комфортно заради начина, по който колегите и самият вицепремиер я приемат. "Идвам като професионалист. Но безкрайно дискомфортно се чувствам от различните проблеми, с които се сблъскват хората", обяснява тя. Бетина не мисли да прави никакви съкращения в дирекцията си, тъй като цени хората като експерти. Уважава Дянков, защото при него е важна приемствеността - в министерството има хора, които са работили и при Милен Велчев, и при Пламен Орешарски. "Ако не работех тук, може би щях да се замисля за телевизията", мисли си тя. И сигурно няма как да е другояче. Едва ли има човек, който да не знае, че кариерата й тръгва от БНТ. Кани я Иван Константинов. Преди това тя учи в Будапеща и работи като преводач и журналист в БТА. Като се връща в България, Константинов отваря вратите на БНТ за младите. Така Бетина попада там.

Всъщност на Бетина буквално й трябвали няколко секунди, за да приеме пердложението за пиар от финансовия министър. " Миналото лято ми изтече мандата във Външно министерство и трябваше да си изчистя отпуските - цели три месеца. И нали съм дисциплиниран чиновник, взех ги. - споделя Жотева. - Това бе времето, когато трябваше да реша дали да остана и да се бухна в някаква друга стуктура, или да се върна в България и да сложа край на чужбинската си авантюра. Тъкмо тогава получих поканата от министър Дянков. Тя катализира решението ми да си дойда. И друго - непрекъснато четях какво се случва у нас и виждах каква каша е около министър Дянков и едва ли има по-голямо предизвикателство да работиш на такова място." Бетина признава, че няма дълго познанство с министър Дянков. Запознали се, когато той отишъл в Брюксел на съвета на министрите на финансите на Европейския съюз. После се видели няколко пъти във връзка с работата й. И досега му говоря на вие.

"Нямах притеснения с новата работа. Връзки с обществеността е материя, която познавам добре. Бях журналист 17 години, после още няколко като пиар, медиатор или човек, който пише послания. Тази част от работата не ме притеснява. Много чета, става ли дума за финансовата материя. Но все пак нямам функцията на говрител, но когато има нужда от разясняване, се подготвям много сериозно. Не си позволявам никакви импровизации. Имам и помощта на целия отдел и им благодаря."  

Министър Дянков се е спрял на Бетина Жотева, защото му допаднал начина, по който си вършела работата в Брюксел, и преценил, че има нужда от човек като нея в София. Няма ходатайство и външна намеса - специално го е питала за това.  
Как гледаха на теб колегите след първия работен ден и сега?
- Вече ми свикнаха. В началото, като не познаваш един човек, но че той има етикет на известна личност, звезда, се гледа по-различно - дали няма да съм с вирнат нос, да имам някакви странности или да размахам метлата. Разбраха, че нещата не стоят така, че с мен се работи спокойно, че нямам никакъв проблем с коминукациите, с когото и да е било в това министрество. Ако е имало напрежение, което не съм усетила, вече е напълно изчезнало. Не съм изпитала обаче за миг връждебност.
На кого си началник?
- На 25 души - директор съм на дирекция "Връзки с обществеността и протокол". Има субординация, но не се усеща в контактите. Не ми е в характера да важнича.

Banner